La Llengua Valenciana és l’usual per a més de dos millons de parlants de la Comunitat Autònoma de Valéncia (històricament Regne de Valéncia), era la llengua oficial del Regne de Valéncia i hui reconeguda llengua cooficial per l’Estatut d’Autonomia.
El Sigle d’Or de la Lliteratura Valenciana (s. XV) constituïx l’época de major esplendor per a les lletres valencianes, alvançant-se a les demés llengües romàniques. El valencià modern és l’evolució natural del valencià que utilisaven els clàssics, que ademés ya se n’orgullien en les seues obres de dir que escrivien en llengua valenciana.
La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes és l’encarregada de l’estudi i promoció de la llengua i lliteratura valencianes, aixina com de la normativisació, a tots els nivells, i de l’us oral i escrit de l’idioma, basant-se en la realitat llingüística valenciana i en criteris científics que s’ha concretat en la seua ortografia, diccionari, estàndart oral…
Les normes ortogràfiques emanades de la Secció foren oficialisades per la Generalitat Valenciana per a l’idioma valencià i en elles fon redactat el primer Estatut d’Autonomia.
Notícies
La secció recomana utilisar “bon ninou” per a felicitar l’any nou i aixina recuperar una forma clàssica i patrimonial valenciana: “ninou”. El Informe sobre la llengua valenciana i propostes de revalencianisació ya l’incloïa en el llistat de formes genuïnes i diferencials valencianes que devem potenciar. Aixina que, en les vostres felicitacions nadalenques: “Bon Nadal i Bon Ninou”.
La RACV celebra un any més la Semana del Llibre Valencià. Una semana en la que la programació d’actes gira al voltant de la figura del llibre.
Vos esperem a tots en la sèu de la RACV, carrer Avellanes nº. 26. Ciutat de Valéncia.
Ya està publicat en la web el Informe sobre la llengua valenciana i propostes de revalencianisació que s’oferí imprés i en CD als assistents a l’acte del XXIV Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes acompanyat de tots els seus anexos. Vos recomanem la seua llectura.
En l’acte es mostraren algunes de les novetats de la web del Diccionari General de la Llengua Valenciana. Ara és possible consultar la conjugació dels més de 7.500 verps del diccionari. També es mostrà el treball que s’està fent per a ilustrar el diccionari que ya està accessible per a tot el públic en la mateixa web.
Volem agrair als colaboradors externs Xavier Gil i Escudero i Josué Ferrer el gran treball que venen realisant ajudant-nos a posar fotos a les entrades del diccionari. També volem demanar disculpes per canviar-li el llinage a Xavier Gil al mencionar-lo en l’acte de presentació, i més quan ha estat colaborant des de l’inici del proyecte fent un grandíssim treball.
El diccionari ya ha satisfet més de 50.000 consultes des de que es publicà en internet el 30 d’octubre de 2011 i el seu us va en aument.
Enguany dedicat a l’ilustre croniste i historiador ROC CHABÀS en el Centenari de la seua mort.
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana té l’honor de convidar-lo als actes organisats per al Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes, en el qual es commemora la mort d’Ausias March.
Serà el dijous 1 de març, llegiu a continuació el programa d’actes.